Tonicita: Co znamená hypotonický, izotonický a hypertonický?

Tonicita: Co znamená hypotonický, izotonický a hypertonický?

.
Co jsou to elektrolyty? Načítání Tonicita: Co znamená hypotonický, izotonický a hypertonický? 7 minut Další Co jsou to elektrolyty?

Zní to jednoduše. Když cvičíte, potíte se. Při intenzivním nebo dlouhodobém cvičení se potíte více. Pot se skládá z vody a elektrolytů, například soli, takže při cvičení vaše tělo postupně vyčerpává jejich zásoby. Sportovní nápoj z vody a elektrolytů by proto byl výhodným řešením, které by podpořilo výkon i rychlou hydrataci.

Od 80. let minulého století jsou sportovci připravováni na to, aby měli náskok před žízní, pomocí speciálně vyrobených přípravků, které se rozmohly na trhu. Uplynulo mnoho let a průmysl sportovních nápojů má co nabídnout, ale je důležité pochopit tři různé typy dostupných sportovních energetických nápojů: hypotonické, izotonické a hypertonické.

Hlavní rozdíl mezi hypotonickými, izotonickými a hypertonickými roztoky spočívá v tom, že izotonické roztoky jsou roztoky se stejným osmotickým tlakem, zatímco hypotonické roztoky jsou roztoky s nižším osmotickým tlakem a hypertonické roztoky jsou roztoky s vysokým osmotickým tlakem.

Pochopení klíčových rozdílů vyžaduje stručné vysvětlení tonicity. Jednoduše řečeno, tonicita nápoje měří koncentraci cukru a solí v porovnání s koncentrací, která se nachází v lidském těle, především v krvi.

Co je hypotonický?

Hypotonický roztok má nízkou tonicitu. Má nižší koncentraci rozpuštěných solí a cukrů než krev, a proto se rychleji vstřebává.

Když má roztok, v tomto případě voda, nižší koncentraci solí a cukrů než koncentrace v buňce, například v červené krvince, je osmotický tlak nižší – osmotický tlak je tlak, který je třeba vyvinout, aby nedocházelo k pohybu těchto rozpuštěných látek přes semipermeabilní membránu (biologickou nebo syntetickou membránu, která umožňuje průchod molekul a iontů). Tento pohyb se často označuje jako osmotický tok.

Výsledkem výše uvedeného je čistý pohyb vody do buňky, což způsobí její nabobtnání a nakonec prasknutí (plazmolizace). Tato exploze se snaží, aby koncentrace vnitřních a vnějších roztoků buňky byla stejná. V tomto případě je osmotický tlak, který je třeba vyvinout, aby se pohyb zastavil, menší – snadnější pohyb větší rychlostí.

Potřeba tohoto čistého pohybu je naplněním stavu rovnováhy; každý systém, v tomto případě lidské tělo, vyžaduje rovnováhu, aby zajistil optimální fungování.

Tradičně sůl a cukr působí na uchování potravin tím, že ničí mikroorganismy, které přispívají ke kažení potravin; pokud se však podíváme na hypotonický roztok a jeho nižší koncentraci soli a cukru, tento typ roztoku uchování potravin nepomáhá.

Závěr: hypotonický roztok podporuje osmotický tok do buňky s nízkým osmotickým tlakem.

Co je hypertonický roztok?

Hypertonický roztok má vysokou tonicitu. Má vyšší koncentraci rozpuštěných solí a cukrů než krev.

Ve srovnání s hypotonickým roztokem se hypertonický roztok stará o obnovení rovnováhy koncentrace buňky s okolním prostředím. V tomto případě je osmotický tlak vyšší – kvůli vyšší koncentraci rozpuštěných látek – což umožňuje pohyb rozpuštěných látek po koncentračním gradientu (od vysoké koncentrace k nízké). Pokud je roztok hypertonický, může to způsobit, že se buňky smrští a scvrknou – výsledkem je čistý pohyb z buňky přes polopropustnou membránu.

Hypertonické roztoky se používají ke konzervaci potravin kvůli vyšší koncentraci rozpuštěných solí a cukrů. Například ryby se často namáčejí nebo balí do hypertonického roztoku, aby se zničily mikroby, které se mohou vyskytovat v prostředí, v němž jsou ryby uchovávány. Je to proto, že buňky mikrobů mají ve srovnání s obsahem vody v hypertonickém roztoku větší množství vody než rozpuštěných látek. Nedostatek vody způsobí, že se buňky smrští, a nakonec mikroby zahubí.

Závěr: Hypertonický roztok podporuje osmotický tok z buňky.

Co je izotonický roztok?

Definice izotonického roztoku je takový roztok, který obsahuje stejnou koncentraci vody a rozpuštěných látek, například soli.

Pokud jsou koncentrace rozpuštěných látek uvnitř buňky a v okolním prostředí stejné, nedochází k čistému přírůstku ani úbytku vody z buňky. Taková situace se nazývá izotonická.

A protože koncentrace rozpuštěných látek jsou stejné, nejsou takové izotonické roztoky vhodné pro uchovávání potravin.

Závěr: izotonický roztok nepodporuje žádný osmotický tok (protože má stejné osmotické tlaky).

Sportovní nápoje

Sportovní nápoje, známé také jako elektrolytové nápoje, podporují sportovce v doplňování vody, elektrolytů a energie, a to před tréninkem, během něj i po něm.


Hlavními složkami sportovních nápojů jsou voda, sacharidy a elektrolyty. Každá z nich hraje svou roli v individuálním výkonu, regeneraci a celkové hydrataci. Zatímco voda je vhodná pro krátkodobou nebo mírnou námahu, například v posilovně, kombinace vody a elektrolytů obsažená ve sportovním nápoji může jednotlivce podpořit při nahrazování a doplňování toho, co se obvykle ztrácí pocením – vody a elektrolytů -, a je proto vhodnější pro osoby, které vykonávají vyšší úroveň tréninku, kondice a námahy.

Podívejme se blíže na to, jak se hypotonické, izotonické a hypertonické roztoky uplatňují u sportovních nápojů.

Jak fungují hypotonické sportovní nápoje?

Jednoduše řečeno, tekutiny v hypotonickém sportovním nápoji se obvykle rychleji vstřebávají do krevního oběhu díky nižší koncentraci rozpuštěných látek a nulovému množství sacharidů na jednotku objemu.

Hypotonický sportovní nápoj funguje tak, že když voda proudí z oblasti s nižší koncentrací rozpuštěných látek, například ze střev, do oblasti s vyšší koncentrací, například do krve, je tok osmózy rychlejší a snazší, což následně podporuje rychlejší hydrataci.

Hypotonické nápoje jsou proto vhodné spíše pro rychlou hydrataci než pro dodání velkého množství energie.

Jak fungují hypertonické sportovní nápoje?


Hypertonické sportovní nápoje, jejichž složení obsahuje velké množství sacharidů, jsou koncentrovanější než krev – jsou nejlepší volbou pro jedince, kteří hledají nápoj na podporu aktivit s vysokou intenzitou.

Když hypertonický roztok přistane ve střevech, tělo musí z krevního oběhu odčerpat vodu, aby rozpuštěné látky naředilo a mohlo je vstřebat zpět do střevní stěny a následně vám dodat potřebnou energii.

Hypertonické nápoje jsou nejlepší pro co nejrychlejší dodání kalorií do těla.

Jak fungují izotonické sportovní nápoje?

Většina tradičních sportovních nápojů spadá do kategorie izotonických – dodávají přiměřené množství energie a poměrně rychle se čistí ze střev. Obvykle dodávají 1,5 až 2× více sacharidů než hypotonické sportovní nápoje, a proto se mohou chovat podobně jako hypertonické nápoje, ale často jsou preferovány jako "naředěná" verze.

Izotonické nápoje jsou nejlepší pro krátkodobý trénink s preferencí energie.

Jak najít nejlepší sportovní nápoj pro vás.

Při výběru vhodného sportovního nápoje je třeba vzít v úvahu mnoho faktorů, od osobních preferencí až po typ cvičení nebo aktivity, kterou vykonáváte.


Typ aktivity
Typ sportu nebo tréninku bude hrát roli v tom, který sportovní nápoj je pro vás vhodný. Například pokud plánujete lehký běh, můžete se rozhodnout pro nápoj, který lze konzumovat před i po tréninku, zatímco při sportu, který je vyšší intenzity, může být vhodnější nápoj, který poskytuje optimální energii.

Osobní preference
Chuť je stejně důležitá jako přírodní složky, perlivost a dokonce i přidaný kofein. Trénink nebo cvičení zůstanou stejné, jen nápoje vyměňte. Nebojte se přizpůsobit nápoj - a láhev - svému vybranému sportu.


Počasí
Když je teplo, nebo dokonce horko, budete se potit. Proto můžete vyměnit vysoce energetický nápoj za variantu bohatou na elektrolyty, abyste doplnili - rychle - to, co ztratíte pocením.

Závěr

Správně sestavený sportovní nápoj hraje při tréninku a výkonu cennou roli, ale při výběru vhodného sportovního nápoje je důležité zjistit, co od něj potřebujete a chcete. Je to energie, hydratace, nebo obojí? Definice hypotonického, izotonického a hypertonického nápoje mohou sloužit jako referenční náhled na sportovní nápoje, ale buďte připraveni experimentovat na základě faktorů, jako je aktivita, výkon, délka tréninku a úroveň pocení.