Jak pitný režim ovlivňuje tvou duševní pohodu

Jak pitný režim ovlivňuje tvou duševní pohodu

.
Párty jako Brno Načítání Jak pitný režim ovlivňuje tvou duševní pohodu 3 minut Další Ikonická příchuť COLA s jedinečností waterdrop®

Dehydratace je spojena s mnoha duševními potížemi, jako je chronická únava, deprese, úzkost, a dokonce i psychóza (v závažnějších situacích). Nevíš, proč tomu tak je? Čti dál a dozvíš se víc!

Důležitost vody

Na našem blogu jsme to psali už mnohokrát, ale zopakujme si to ještě jednou: voda je klíčem k přežití. Průměrný člověk může přežít až tři týdny bez jídla. Bez vody však přežije jen tři dny. Nejenže je voda nezbytná pro naše buňky, aby mohly vykonávat základní funkce, potřebuje ji i náš mozek, který vykonává kognitivní funkce. Bez vody nemůže mozek pracovat naplno, a tak je zcela jasné, že pití vody pomáhá…

1. Snižuje riziko úzkosti

Přemýšlela jsi někdy o tom, proč ti vždycky nabídnou skleničku pití, při vstupu do lázní? Je to proto, že voda má přirozené uklidňující účinky! I když zrovna nepociťuješ úzkost, voda ti může pomoci navodit pocit pohody. Dehydratace také snižuje hladinu aminokyselin v mozku, což má za následek pocity úzkosti, podrážděnosti, sklíčenosti a nedostatečnosti.

2. Snižuje hladinu stresu

Pokud nedodržuješ pravidelný pitný režim, tak se tvé tělo dostane do začarovaného kruhu stresu a dehydratace. Nedostatečný příjem tekutin představuje pro tělo stres, a to pak reaguje produkcí kortizolu (tzv. stresového hormonu).

Nepomáhá ani to, že při chronickém stresu nejsou nadledvinky schopny fungovat efektivně. Tím se snižuje produkce aldosteronu, který je potřebný k regulaci hladiny tekutin a elektrolytů v těle. Pití dostatečného množství vody je nejrychlejší způsob, jak obnovit rovnováhu tekutin v těle a snížit hladinu stresu, což následně...

3. Snižuje riziko deprese

Deprese úzce souvisí s nízkou hladinou serotoninu – důležitého neurotransmiteru v mozku, který pomáhá zvyšovat pocit pohody a štěstí. Když jsi dehydratovaná, schopnost mozku produkovat serotonin je snížená. Tvé tělo potřebuje vodu, aby mohlo do mozku transportovat tryptofan (druh aminokyseliny), který se následně přemění na serotonin. Podprůměrná hladina serotoninu může vést k tomu, že se budeš cítit sklesle, i když se nic špatného zrovna neděje.

4. Předcházet únavě

Protože téměř všechny funkce těla vyžadují rovnováhu tekutin, může i sebemenší pokles rovnováhy tekutin ovlivnit tvůj každodenní život. Pokud se tekutiny rychle nenahradí, zmenší se objem krve a srdce musí pracovat ještě usilovněji, aby zajistilo, že tvá kůže a svaly dostanou potřebný kyslík a živiny. Když si dehydratace vybírá svou daň, tělo přesměruje krev od kůže k pracujícím svalům. To nakonec vede k pocitu únavy a malátnosti.

5. Zlepšuje náladu a spánek

Vzhledem k tomu, že mozek (a zbytek těla) je na vodě závislý, je pochopitelné, že když budeš dbát na pravidelný pitný režim, pomůže ti to udržet si dobrou náladu, což následně podporuje lepší spánek. Protože když jdeš spát s úzkostí a rozrušením, tvé tělo se cítí nabuzené a bdělé. Neschopnost zcela vypnout mozek má za následek špatný spánek a špatnou náladu následující den (a tak cyklus pokračuje!).

Závěr

Pro udržení duševního zdraví a celkové pohody je důležité dodržovat pravidelný pitný režim. Hydratace pomáhá snižovat riziko úzkosti a stresu a zároveň podporuje tvorbu serotoninu. Ten snižuje riziko deprese a podporuje pocity štěstí. Kromě toho dostatečným přísunem vody pomáháš předcházet únavě. Udržování pitného režimu je spojeno i s dobrou náladou a lepším spánkem, díky němuž se cítíš fyzicky i psychicky svěží. Pokud jsi dnes ještě nevypila dostatek vody, považuj tento článek za připomínku, aby ses napila – tvé tělo ti za to poděkuje!