Zatoč s jarní únavou jednou provždy!

Zatoč s jarní únavou jednou provždy!

.
Víš, proč je dnešek nevšední den? Načítání Zatoč s jarní únavou jednou provždy! 3 minut Další Světový den vody 2024

Zapomeň na nespavost, přibírání, deprese a podrážděnost...typické příznaky jarní únavy, které nám můžou pokazit první slunečné dny. Abychom jí předešli, stačí využít pár triků, které pomůžou našemu tělu se rychle zregenerovat.

 

Proti ospalosti – lehká ranní koupel

 

V zimě se v našem těle vlivem menšího množství slunečního záření zvyšuje hladina melatoninu, takzvaného „spánkového hormonu". Od jara v důsledku prodlužování dní tato hladina postupně klesá, což může způsobit dočasné problémy spánkového režimu. Ranní sluneční světlo pomáhá tělu „resetovat“ biologický cyklus, který předpovídá, kdy je čas se vzbudit a kdy jít spát. Řídí i biologické procesy jako je trávení, hlad a tělesná teplota. Proto se vyplatí věnovat alespoň 10 minut ráno po probuzení relaxaci. Vyzkoušet můžeš například koupel. Ranní přirozené světlo v očích zvyšuje zdravou hladinu kortizolu, který organismus probouzí a má pozitivní vliv na funkci imunitního systému, trávení a schopnost soustředění.

 

Suchá pleť a oteklé oči – hydratace

 

Suchý, studený vzduch, teplé oblečení a menší příjem tekutin, v důsledku sníženého pocitu žízně, mohou postupně vést k dehydrataci organismu. Doplňování tekutin je nezbytné pro zdravou termoregulaci, příjem živin a kyslíku a vylučování toxinů. Za pomoci správné termoregulace se během několika dní zlepší stav tvé pokožky, budeš se cítit lépe a bude snazší udržet zimní přejídání na uzdě. Zařaď proto do své denní rutiny pravidelnou hydrataci. Naše tělo si často plete hlad a žízeň, proto vždy před jídlem vypij sklenici vody, tak se vyhneš zbytečnému příjmu kalorií.

 

Při depresi – doplňování vitamínů

 

Ať se snažíš sebevíc, na konci zimy budou tvé zásoby vitamínů téměř jistě vyčerpány. Čerstvé sezónní ovoce a dostatek slunečního svitu nás teprve čekají, takže si udělej zásoby vitamínů alespoň na tři měsíce. Vitamín D a vitamín C jsou nezbytné pro fungování imunitního systému, vitamín B12 pro duševní kondici a funkci centrální nervové soustavy. Hořčík je důležitý pro správnou funkci nervové soustavy, oběhového systému, svalů a ledvin.

 

Na podrážděnost – chůze

 

Cvičení produkuje v těle serotonin, který zlepšuje náladu a uvolňuje endorfiny, které vyvolávají celkový pocit pohody a působí proti bolesti. Už půlhodina lehkého cvičení denně má pozitivní vliv na naše zdraví. Snižuje krevní tlak, zlepšuje trávení, zvyšuje kapacitu plic a zlepšuje krevní oběh, takže ke kožním buňkám a orgánům proudí více kyslíku a živin. Příjemná procházka nás naplňuje spokojeností a také nám pomáhá srovnat si myšlenky.

 

Sleduj svoje pocity

 

Pokud máš pocit, že tvá špatná nálada nebo deprese přesahuje rámec dočasné únavy, obrať se na odborníka. Existují běžná onemocnění, jejichž příznaky jsou téměř totožné s příznaky jarní únavy. Jednoduchý krevní test může zkontrolovat hladinu hormonů, rovnováhu vitamínů a předejít mnoha následným nepříjemnostem nebo nemocem. Pokud se i přes denní světlo tvá nálada stále zhoršuje a necítíš se dobře, neváhej požádat o pomoc své blízké, přátele nebo odborníky.