5 návyků pro lepší ráno

5 návyků pro lepší ráno

.

Máš někdy po probuzení pocit, že tě čeká špatný den? Ranní rutina je skvělý způsob, jak se zklidnit, zlepšit si náladu a vykročit do nového dne s úsměvem na tváři.

Proč je ranní rutina důležitá?

Ranní rutina ti může pomoci:

  • Zvýšit soustředění a produktivitu
  • Snížit stres a úzkost
  • Zlepšit náladu a sebevědomí
  • Dodat energii

 

5 návyků pro lepší ráno

5 tipů na jednoduché návyky, které můžeš snadno přidat do své ranní rutiny:

1. Vypij sklenici vody

Hned po probuzení zkus vypít sklenici vody. Voda nastartuje tvůj metabolismus a pomůže ti se probudit. Tento krok si usnadníš, pokud si večer připravíš sklenku s vodou na svůj noční stolek.

2. Medituj

Krátká meditace nebo několik hlubokých nádechů ti pomůže zklidnit se a naladit se na pozitivní vlnu. Pohodlně se posaď, zavři oči a aspoň na chvilku se soustřeď jen na svůj dech.

3. Plánuj dopředu

Naplánuj si svůj den dopředu, to ti pomůže snížit hladinu stresu a soustředit se na to, co je důležité. Stačí ti jen pár minut na sepsání seznamu úkolů pro daný den.

4. Protáhni se

Protažení je skvělý způsob, jak začít den. Pomáhá zmírnit napětí a zlepšuje krevní oběh. Můžeš si vybrat z různých druhů protažení, vyzkoušet můžeš třeba ranní jógu.

5. Nasnídej se

Snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Dodá ti energii a pomůže ti se lépe soustředit. Vyber si snídani, která obsahuje ovoce, celozrnné výrobky a bílkoviny.

Jak začít?

Buď flexibilní: Neexistuje jeden správný způsob, jak si vytvořit ranní rutinu. Najdi si to, co ti vyhovuje, a co ti pomáhá cítit se dobře.
Buď realista: Pokud jsi noční sova, nečekej, že budeš hned vstávat v 5 hodin ráno. Začni pomalu a postupně si prodlužuj čas, který věnuješ ranním rituálům.
Buď kreativní: Přidej do své ranní rutiny věci, které tě baví a motivují. Může to být cokoli, co ti pomůže cítit se dobře a naladit se na pozitivní náladu.

3 extra tipy:

  • Nezačínej hned s pěti návyky najednou. Vyber si jeden nebo dva, na které se zaměříš, a až si je osvojíš, můžeš přidat další.
  • Buď trpělivý/á. Nějaký čas trvá, než se se svým novým rituálem sžiješ.
  • Nebuď na sebe příliš přísný/á. Je normální, že se ti ne každé ráno povede splnit všechny návyky. Zkus to znovu další den! ☀️