5 tipů na správnou hladinu cukru v krvi a důležitost správné hydratace

5 tipů na správnou hladinu cukru v krvi a důležitost správné hydratace

.

Tonicita: Co znamená hypotonický, izotonický a hypertonický? Načítání 5 tipů na správnou hladinu cukru v krvi a důležitost správné hydratace 3 minut Další Vítej ve světě waterdrop®…Novaku Djokovići.


Chceš si udržet normální hladinu cukru v krvi a zároveň se snažíš zlepšit své zdraví a celkovou pohodu? Jednou z cest, jak toho docílit, je zaměřit se na pitný režim. V tomto článku se dozvíš o několika tipech, které ti pomohou dosáhnout tvého nejlepšího já.


Jaká je normální hladina cukru? Standardní hladina cukru v krvi u dospělého jedince se pohybuje mezi 70 a 120 miligramy na decilitr (mg/dl). Pokud je delší dobu hladina glukózy ve tvém těle vyšší než tato hranice, může se jednat o jeden z příznaků prediabetu nebo cukrovky. Vysoká hladina cukru v krvi může vést k vážným zdravotním problémům jako je cukrovka, srdeční nemoci nebo nervovému poškození. Naštěstí, existuje několik lehkých možností, které ti pomohou stabilizovat normální hladinu cukru v krvi.


  1. Dodržuj pravidelný pitný režim: dodržování pitného režimu je jednou ze skvělých způsobů, jak udržet hladinu cukru pod kontrolou. Voda pomáhá vyplavit nadbytečné cukry z našeho těla a zároveň reguluje metabolismus těla. Kolik vody je tedy potřeba vypít? Aspoň 8-10 sklenic.
  2. Zvol správné sacharidy: jednotlivé sacharidy se od sebe liší. Jednoduché sacharidy, které jsou obsaženy například ve sladkých nápojích a průmyslově zpracovaných potravinách, mohou způsobit rychlý vzestup hladiny cukru v krvi. Místo těchto sacharidů se zaměř na komplexní, které jsou například v celozrnných výrobcích, ovoci nebo v zelenině. Tyto sacharidy tělo stráví mnohem pomaleji a jsou tak trvalejším zdrojem energie.  
  3. Pravidelně cvič: cvičení a pohyb je efektivním způsobem, jak si udržet správnou hladinu cukru. Pravidelná fyzická aktivita může pomoci tvému tělu využit inzulín efektivněji, a zároveň má pozitivní vliv na tvé zdraví a celkovou pohodu. Snaž se každý den věnovat aspoň 30 minut pohybu - ať už půjde o rychlou chůzi, plavání nebo cvičení ve fitku. 
  4. Zvládni stres: chronický stres může mít negativní vliv na hladinu cukru. Když jsi ve stresu, tvé tělo začne uvolňovat hormony, které mohou způsobit zvýšení cukru v krvi. Proto je důležité pečovat i o své psychické zdraví pomocí relaxačních technik, jako je třeba meditace nebo hlubokého dýchání. 
  5. Mluv se svým doktorem: jestli máš problém s cukrem v těle, nebo máš příznaky hyperglykemie nebo hypoglykemie, navštiv svého lékaře. Ten ti může dát další konkrétní rady, tobě na míru, které ti pomohou se stabilizováním cukru v krvi.

Udržení vyrovnané hladiny cukru v krvi je důležité pro celkové zdraví a pohodu. Vyváženou stravou, pravidelným cvičením, hydratací, sledováním hladiny cukru v krvi a konzultací s lékařem, můžeš mít hladinu cukru v krvi pod kontrolou a snížit riziko komplikací.

Zdroje:

"Blood glucose levels." NHS, National Health Service, www.nhs.uk/conditions/diabetes/blood-glucose-levels/.


"Normal Blood Sugar Levels for Adults." Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 27 Mar. 2018, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/in-depth/normal-blood-sugar/art-20046628.


"The importance of hydration." European Hydration Institute, www.eurhyd.org/the-importance-of-hydration/.
"Carbohydrates: Simple and Complex." European Food Information Council, 20 Mar. 2018, www.eufic.org/en/healthy-living/article/carbs-simple-and-complex.


"Simple vs. Complex Carbs." Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 29 Mar. 2018, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/simple-vs-complex-carbs/art-20044293.


"Exercise and Type 2 Diabetes." American Diabetes Association, www.diabetes.org/living-with-diabetes/treatment-and-care/physical-activity/exercise-and-type-2-diabetes.


"Managing Stress to Control Blood Sugar." American Diabetes Association, 18 Mar. 2020, www.diabetes.org/living-with-diabetes/treatment-and-care/mental-health-and-diabetes/managing-stress.

"Physical activity and diabetes." Diabetes UK, www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/physical-activity-and-diabetes.

"Stress and diabetes." Diabetes UK, www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/managing-your-diabetes/stress.