Alternativní sladidla a jejich výhody

Alternativní sladidla a jejich výhody

.

Přiznejme si to, každý z nás si čas od času rád dopřeje nějakou sladkost. Kus dortu, palačinky nebo třeba čokoládu. Je to normální, cukr totiž lidské tělo potřebuje. Získává z něj energii, na které je organismus závislý. Cukr se nachází prakticky všude. Jeho zdrojem je například velké množství druhů zeleniny, ovoce, cereálií, džusů, pečiva a dalších potravin.

Nadbytečný příjem cukru je však považován za hlavní příčinu vzniku obezity, která je rizikovým faktorem pro řadu vážných zdravotních problémů. Víš, že obyčejná lahev vody s příchutí citronu, kterou koupíš v obchodě, může obsahovat až 14 kostek cukru? To je vážný důvod k zamyšlení nad tím, co pijeme a jíme.

Naštěstí existují alternativní sladidla, která mohou být skvělou náhradou klasického cukru.

Stévie

Tohle přírodní sladidlo vytvořené z listů rostliny Stévie sladké má sladivost až 300x větší než obyčejný cukr. Ale co je důležitější, neobsahuje žádné kalorie a nemá vliv na hladinu cukru v krvi. K tomu je to bohatý zdroj vitamínů, minerálů (například vitamín C, vápníku, draslíku, sodíku, železa apod).

Sukralóza

Další zajímavou alternativou je sukralóza, nekalorické sladidlo využívané ve výrobě potravin a nápojů. Využít ji můžeš například při pečení, vaření zamíchat si ji můžeš ale i do kávy. Sukralóza se vyrábí procesem podobným jako u běžného cukru, ale s klíčovým rozdílem v chemickém složení. Tři atomy chloru nahrazují tři skupiny molekul sacharózy, čímž vzniká sladidlo bez kalorií.

Jak snížit příjem cukru?

1. Snižuj dávky postupně

Zapomeň na drastická omezení, která tě spíše odradí. Místo toho zkus postupně snižovat množství cukru ve svém jídelníčku. Pokud si sladíš kávu 2 lžičkami cukru, zkus postupně ubírat. Nejprve 1,5 lžičky...

2. Omez cukr v nápojích

Velké množství cukru číhá ve většině balených limonád, džusů, ledových čajích a energetických nápojích. Skvělou alternativou jsou Microdrinky od waterdrop®, které jsou zcela bez cukru a vybírat můžeš hned z několika osvěžujících příchutí.

3. Méně cukru při pečení a vaření

Recepty na koláče a sladkosti často obsahují více cukru, než je nutné. Experimentuj se snižováním cukru i v kuchyni. Uvidíš, že si zamiluješ i méně sladkou verzi tvého oblíbeného koláče.

Nadměrná konzumace cukru může vést nejen k nadváze a obezitě, ale může také způsobit chronická onemocnění, jako je cukrovka a rakovina. Cukr je proto důležité omezovat. Začni postupně, zaměř se na menší konzumaci sladkých nápojů a ubírej cukru při pečení a vaření.

Držíme ti palce!